Våttova en platta och nålfilta en tavla

Våttova en platta och nålfilta en tavla

Eleverna i årskurs 3 har lyssnat till berättelsen ”Pojken och hans ulliga får” av Anna-Clara Tidholm. Under tiden som de lyssnat till berättelsen har de ritat en teckning till sagan. Denna teckning har sedan blivit en tavla i tekniken nålfiltning.

Först har eleverna våttovat en platta med ull, vatten och såpa. Plattan har sedan blivit tavlans bakgrund. Eleverna har därefter filtat, med en speciell filtnål, fast sitt motiv av ull i olika färger.

Visst blev det färgglatt och vackert!

 

 

 

IMAG0191 IMAG0192 IMAG0193 IMAG0194

Läs mer

Demokratiarbete i 5a och 5b

Demokratiarbete i 5a och 5b

  

Under några höstveckor har det varit ett intensivt arbete i klass 5a och 5b på Samskolan. Arbetet har handlat om att lära sig demokratiska principer och hur man kan påverka genom opinionsbildning. Tråkigt och jobbigt? Inte alls tyckte eleverna, som var indelade i fyra grupper/klass: Brev till politiker, insändare till en tidning, organisera en demonstration och starta en förening. Arbetet var nämligen “på riktigt” som eleverna sa. Breven och insändarna har skickats iväg, man har hållit sin demonstration och även provat på att hålla ett årsmöte.

Vad har man försökt skapa opinion om?

Självklart föregicks arbetet med en demokratisk omröstning där man till slut kunde enas: 5a arbeta de med “Förbättra skolmaten” och 5b med “Förbättra skolgården”.

Resultatet fick mycket större genomslagskraft än vad man från början hade tänkt sig: båda klasserna fick en snabb respons från politiker, lokaltidning och skolledning. Man kunde konstatera att de demokratiska processer som man hittills bara läst om fungerade i verkligheten.

Demonstration 312

 

Genom att arbeta med en modern upplevelsebaserad undervisning och ett elevaktivt arbetssätt kunde elevernas entusiasm och arbetsglädje fångas upp och kanaliseras i riktning med läroplanens normer och värden. Det är sällan man ser en elevgrupp så helhjärtat arbeta med komplicerade ord, begrepp och visa en vilja att påverka/förändra i syfte att erövra den kunskap på vilken vårt demokratiska samhälle bygger.

 

Carl Emanuelsson

Sabina Zetterberg

Läs mer

Novelltävlingen avgjord

Novelltävlingen avgjord
Årets novelltävling för årskurs nio hade temat Gränsen. Många noveller handlade om att nå en smärtgräns eller en drömgräns, medan andra kunde skildra människor som överskrider gränser mellan olika folkgrupper. Diplom och bokpriser delades ut vid ceremoni i aulan den 12 december 2012.
Läs mer

Exempel 2

Här är en exempelsida. Vi kommer att fylla på med riktigt innehåll inom kort.

Läs mer

Exempelsida 1

 

Här har vi en exempelsida i väntan på att det kommer in riktigt innehåll.

Läs mer
Samskolan Saltsjöbaden   Samskolevägen 1, 133 34 Saltsjöbaden   Tel: 08-718 82 00   Fax: 08-718 82 02   samskolan[a]nacka.se