Novelltävling 2016

Fredagen den 16 november avgjordes 2016-års novelltävling i Samskolan. Årskurs 8 och 9 samlades i aulan för att ta del av prisutdelningen. Traditionsenligt har årskurs 9 skrivit noveller. Årets tema var ”Ankomsten” och eleverna kunde välja mellan fyra olika uppgifter. Tanken med novelltävlingen är att förbereda årskurs 9 inför det nationella provet. Noveller skrivs, diskuteras av lärare, sambedöms och nomineras. Juryn består av lärarna som undervisar i svenska på högstadiet.

Vinnare i årets tävling är Johanna Lindstedt, 9A. Hon har skrivit novellen ”Den nya flickan” och nomineringen löd:

“Med en dramaturgi som låter läsaren ana att detta endast kan sluta på värsta tänkbara sätt. En skickligt skriven berättelse som är vardag för så många. Men vem hade kunnat ana det?”

Årets andrapristagare är Clara Loodh, 9A. Nomineringen för hennes novell löd: ”I en värld där religionen styr en flickas vardag målas denna berättelse upp. Om att vara lika, fastän man är annorlunda. Om att våga göra ett val, som kan få ödesdigra konsekvenser. Med ett målande språk som får läsaren att färdas i vinternatten”.

På tredje plats kom Lina Abrahamsson, 9B med novellen ”Ankomsten av den nya”. Nomineringen löd: ”Om förändring i livet, som är väntad, men ändå visar sig bli oväntad. Med ett vackert språk som väver fram en berättelse om att bli storasyster”.

I år instiftades också en ny kategori i novelltävlingen. Där tävlar de elever som inte har svenska för modersmål. I år kunde vi stolt presentera Göran Rodriguez, 9C för hans novell ”Blind”. Motiveringen för denna pristagare löd: ”En insiktsfull novell som har en oväntad vändning. Om en pappa som vill så väl, men ändå gör så fel”.

Novellerna finns att läsa här nedan.

Clara Loodh

Johanna Lindstedt – Den nya flickan