Nobelt besök på Samskolan

Nobelt besök på Samskolan

På samskolan i Saltsjöbaden pågår Nobelförberedelserna för fullt. Inte bara kommer man dela ut sitt egna nobelpris i litteratur – Novellpriset, utan man väntar även besök från Nobelpristagaren i Medicin, professor Jeffrey C. Hall.
-Det är en stor ära att få ta emot det här besöket och det stämmer väl överens med vår satsning på att få in forskning i undervisningen och klassrummen, säger Britta Wikman

På Samskolan blir fredagen 8/12 en heldag i vetenskapens tecken. Efter högtidligt mottagande med musik och tal kommer professor Jeffrey C. Hall tillsammans med eleverna få diskutera vetenskapens roll i vårt samhälle.

Eleverna kommer vara värdar under dagen och guida professor Jeffrey C. Hall runt i skolan med förhoppningsvis möjligheter till informella och inspirerande samtal.

Sveriges Television kommer följa besöket så vi hoppas att Samskolan får skina lite i den nationella Nobelglansen.

Läs mer

Skolval 2018

Skolval 2018

Om du är nyfiken på Samskolan – välkommen på Öppet Hus den 17e Jan kl 18:00! Då blir det tid att lära känna lite mer om vår verksamhet, vara med på lektioner, träffa lärare, pedagoger, elever och skolledare. Samskolan har tagit steget att bli en forskande skola och det vill vi gärna få berätta mer om!

Om du också vill boka in ett personligt möte är du välkommen att ta kontakt med någon av oss i skolledningen:

Söka plats i skola och förskola:

https://www.nacka.se/forskola-skola/forskoleklass-och-grundskola/valja-skola/

Fakta om skolvalet:

https://www.nacka.se/forskola-skola/forskoleklass-och-grundskola/fakta-om-skolvalet-till-hosten-2018/

Läs mer

Euronews gör reportage på Samskolan

Euronews gör reportage på Samskolan

Den europeiska nyhetskanalen Euronews besöker Samskolan och gör ett reportage om utbildning för ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer

Återkoppling från förra årets nior

Återkoppling från förra årets nior

Uppföljning av Samskolans elever i årskurs 9 juni 2015

 

Samskolan bjuder årligen in sina gamla nior till en återträff för att få återkoppling på hur de har upplevt sin grundskoleutbildning samt hur det går för dem på gymnasiet. Våra nuvarande och tidigare elever är viktiga ambassadörer för Samskolan.
Hälsningar från våra gamla nior till våra nuvarande elever:
Ta dina studier seriöst och plugga hårt (21 elever)
Ta vara på din tid på Samskolan (12 elever)
Sätt ett mål med dina gymnasiestudier och spara kraft till det (5 elever)

Några citat:
”Gör ert bästa, stressa inte, allt löser sig”

”Ta vara på det som XXX! Jag saknar det mer än vad jag trodde jag skulle göra… Var bra förebilder för alla yngre så att dem tar efter era coola personligheter”

”slösa inte bort det här året, om ni gör det kommer ni ångra er djupt. Koncentrera er på lektionerna och lyssna på läraren, ta anteckningar, delta i lektioner. Då blir arbetet roligare och ni lär er med. Det har ni mycket användning för senare i livet. Jag vet att det är svårt, tro mig, men försök lägga ner åtminstone 90 % i varje arbete, det kommer vara värt det i slutet”

”HA KUL!!! Njut och fokusera, livet på samskolan är guld!”

”Att inte oroa sig allt för mycket om sina betyg, och om gymnasievalen… Till slut så kommer man hamna där man trivs”

”Fokusera på skolan men ta inte ut er för mycket, ni måste ha krafter kvar till 3 år i gymnasiet.”

(Klicka på graferna för att förstora dem)

 

gym

 

överens

bästa

De förbättringsområden som eleverna påtalade var väldigt skiftande, men två områden bör nämnas: skolmaten behöver förbättras (ansåg 9 elever) och att Samskolans elever på ett bättre sätt ska få stöd i form av extra anpassningar (ansåg 5 elever). I övrigt fanns inget utvecklingsområde som lyftes fram av fler än en eller två elever.

Läs mer

Våttova en platta och nålfilta en tavla

Våttova en platta och nålfilta en tavla

Eleverna i årskurs 3 har lyssnat till berättelsen ”Pojken och hans ulliga får” av Anna-Clara Tidholm. Under tiden som de lyssnat till berättelsen har de ritat en teckning till sagan. Denna teckning har sedan blivit en tavla i tekniken nålfiltning.

Först har eleverna våttovat en platta med ull, vatten och såpa. Plattan har sedan blivit tavlans bakgrund. Eleverna har därefter filtat, med en speciell filtnål, fast sitt motiv av ull i olika färger.

Visst blev det färgglatt och vackert!

 

 

 

IMAG0191 IMAG0192 IMAG0193 IMAG0194

Läs mer

Samskolan 100 år

Samskolan 100 år

.

.

.

.

.

.

.

Samskolan firade 100 år den 3:e november!

Vi på Samskolan vill framföra ett stort tack till alla er som närvarade vid vårt firande av Samskolans 100års firande och gjorde det till en glad och trevlig kväll!

 IMG_6609 IMG_6462 IMG_6494  IMG_6627 IMG_6614 IMG_6648 IMG_6597 IMG_6594

Läs mer
Samskolan Saltsjöbaden   Samskolevägen 1, 133 34 Saltsjöbaden   Tel: 08-718 82 00   Fax: 08-718 82 02   samskolan[a]nacka.se