Novelltävling 2016

Fredagen den 16 november avgjordes 2016-års novelltävling i Samskolan. Årskurs 8 och 9 samlades i aulan för att ta del av prisutdelningen. Traditionsenligt har årskurs 9 skrivit noveller. Årets tema var ”Ankomsten” och eleverna kunde välja mellan fyra olika uppgifter. Tanken med novelltävlingen är att förbereda årskurs 9 inför det nationella provet. Noveller skrivs, diskuteras av lärare, sambedöms och nomineras. Juryn består av lärarna som undervisar i svenska på högstadiet.

Vinnare i årets tävling är Johanna Lindstedt, 9A. Hon har skrivit novellen ”Den nya flickan” och nomineringen löd:

“Med en dramaturgi som låter läsaren ana att detta endast kan sluta på värsta tänkbara sätt. En skickligt skriven berättelse som är vardag för så många. Men vem hade kunnat ana det?”

Årets andrapristagare är Clara Loodh, 9A. Nomineringen för hennes novell löd: ”I en värld där religionen styr en flickas vardag målas denna berättelse upp. Om att vara lika, fastän man är annorlunda. Om att våga göra ett val, som kan få ödesdigra konsekvenser. Med ett målande språk som får läsaren att färdas i vinternatten”.

På tredje plats kom Lina Abrahamsson, 9B med novellen ”Ankomsten av den nya”. Nomineringen löd: ”Om förändring i livet, som är väntad, men ändå visar sig bli oväntad. Med ett vackert språk som väver fram en berättelse om att bli storasyster”.

I år instiftades också en ny kategori i novelltävlingen. Där tävlar de elever som inte har svenska för modersmål. I år kunde vi stolt presentera Göran Rodriguez, 9C för hans novell ”Blind”. Motiveringen för denna pristagare löd: ”En insiktsfull novell som har en oväntad vändning. Om en pappa som vill så väl, men ändå gör så fel”.

Novellerna finns att läsa här nedan.

Clara Loodh

Johanna Lindstedt – Den nya flickan

Läs mer

Nyfiken på Samskolan?

Nyfiken på Samskolan?

Om du är intresserad av att ditt barn ska gå på Saltsjöbadens Samskola  läsåret 2017-2018 är du varmt välkommen till ett personligt möte med skolledare på Samskolan. Skicka ett mejl till barbro.widlund.ivarson@nacka.se så kontaktar jag dig för att boka en tid. Du kommer att få information om Samskolan och hur vi arbetar för att ditt barn ska få ett lärande med kvalitet varje dag.

Ska ditt barn börja i förskoleklass? Vi på Saltsjöbadens Samskola vill gärna berätta för dig om vår verksamhet och hälsar dig varmt välkommen till ett informationsmöte onsdagen den 18:e januari kl. 18.00 -19.00 då vi berättar om Samskolan och vår verksamhet.

Vi träffas i våra förskoleklasslokaler, två trappor upp i N-huset.

Vill du komma och besöka skolan och förskoleklassen någon dag i december eller januari för att titta på verksamheten i mellan 8.30-14.00 är du välkommen att kontakta Annika Billing, bitr. rektor på annika.billing@nacka.se

Välkommen till Samskolan!

Läs mer

Stipendium till speciallärare

Stipendium till speciallärare

Resestipendium till Samskolans speciallärare

Föreningen för Saltsjöbadens Samskolas Främjande har beslutat att tilldela Samskolans specialpedagog Karin Bjare samt speciallärarna Pia Axelson och Malin Söderberg Wikström 2016 års resestipendium.  Föreningen, som startades 1921, stödjer ändamål av betydelse för Samskolans utveckling och som kommer skolans alla elever till del.

Så här beskriver Karin, Pia och Malin vad de ska göra med stipendiet:

En av skolans utmaningar är att få med alla elever på tåget och få dem att nå skolans mål.

Vårt uppdrag och skolans stora utmaning är att alla elever ska ha en rimlig chans att nå kunskapskraven och få rätt förutsättningar att göra det. För att elever ska prestera och nå kunskapskraven måste deras olikheter ses som en tillgång i skolan.

Vi har intresserat oss för hur man på olika skolor arbetar med inkludering, bemötande och anpassningar för elever i behov av stöd. Vi har läst om Ross Greens forskning som han har bedrivit i fyra skolor i staten Maine i USA och därför vill vi besöka dessa skolor för att se hur de har implementerat forskningen i praktiken.

Lärarna vi arbetar med gör ofta allt som står i deras makt för att få alla elever att nå skolans krav. Vårt mål med studieresan är att få med oss kunskap och verktyg till vår egen verksamhet för att vidga det kollegiala synsättet gällande bemötande av elever på vår skola. Detta gör vi genom att föreläsa för våra kollegor om våra erfarenheter efter studieresan.

Stort grattis till Karin, Pia och Malin och tack Främjandet för det generösa stipendiet!

 

Barbro Widlund Ivarson

rektor

Läs mer

Euronews gör reportage på Samskolan

Euronews gör reportage på Samskolan

Den europeiska nyhetskanalen Euronews besöker Samskolan och gör ett reportage om utbildning för ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer

Återkoppling från förra årets nior

Återkoppling från förra årets nior

Uppföljning av Samskolans elever i årskurs 9 juni 2015

 

Samskolan bjuder årligen in sina gamla nior till en återträff för att få återkoppling på hur de har upplevt sin grundskoleutbildning samt hur det går för dem på gymnasiet. Våra nuvarande och tidigare elever är viktiga ambassadörer för Samskolan.
Hälsningar från våra gamla nior till våra nuvarande elever:
Ta dina studier seriöst och plugga hårt (21 elever)
Ta vara på din tid på Samskolan (12 elever)
Sätt ett mål med dina gymnasiestudier och spara kraft till det (5 elever)

Några citat:
”Gör ert bästa, stressa inte, allt löser sig”

”Ta vara på det som XXX! Jag saknar det mer än vad jag trodde jag skulle göra… Var bra förebilder för alla yngre så att dem tar efter era coola personligheter”

”slösa inte bort det här året, om ni gör det kommer ni ångra er djupt. Koncentrera er på lektionerna och lyssna på läraren, ta anteckningar, delta i lektioner. Då blir arbetet roligare och ni lär er med. Det har ni mycket användning för senare i livet. Jag vet att det är svårt, tro mig, men försök lägga ner åtminstone 90 % i varje arbete, det kommer vara värt det i slutet”

”HA KUL!!! Njut och fokusera, livet på samskolan är guld!”

”Att inte oroa sig allt för mycket om sina betyg, och om gymnasievalen… Till slut så kommer man hamna där man trivs”

”Fokusera på skolan men ta inte ut er för mycket, ni måste ha krafter kvar till 3 år i gymnasiet.”

(Klicka på graferna för att förstora dem)

 

gym

 

överens

bästa

De förbättringsområden som eleverna påtalade var väldigt skiftande, men två områden bör nämnas: skolmaten behöver förbättras (ansåg 9 elever) och att Samskolans elever på ett bättre sätt ska få stöd i form av extra anpassningar (ansåg 5 elever). I övrigt fanns inget utvecklingsområde som lyftes fram av fler än en eller två elever.

Läs mer

Våttova en platta och nålfilta en tavla

Våttova en platta och nålfilta en tavla

Eleverna i årskurs 3 har lyssnat till berättelsen ”Pojken och hans ulliga får” av Anna-Clara Tidholm. Under tiden som de lyssnat till berättelsen har de ritat en teckning till sagan. Denna teckning har sedan blivit en tavla i tekniken nålfiltning.

Först har eleverna våttovat en platta med ull, vatten och såpa. Plattan har sedan blivit tavlans bakgrund. Eleverna har därefter filtat, med en speciell filtnål, fast sitt motiv av ull i olika färger.

Visst blev det färgglatt och vackert!

 

 

 

IMAG0191 IMAG0192 IMAG0193 IMAG0194

Läs mer
Samskolan Saltsjöbaden   Samskolevägen 1, 133 34 Saltsjöbaden   Tel: 08-718 82 00   Fax: 08-718 82 02   samskolan[a]nacka.se